Kuşkonmazın Tanımı ve Kökeni
Antik dönemlerden beri Mısır ve Roma kültüründe bilinen kuşkonmaz, Yunanlılar tarafından doğada yetişen bir bitki olarak tüketilirken, Romalılar özel olarak yetiştirme yöntemlerini kullanıyorlardı.
Kuşkonmazın Avrupa'daki yaygınlığından bahsetmek gerekirse, Paris'e ilk gelişi XIV. Louis döneminde olmuştur. Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde 16. yüzyıldan itibaren popülerlik kazanmış ve daha sonra Amerika'ya da ulaşmıştır. Damak tadı meraklıları için vazgeçilmez bir lezzet haline gelmiştir.
Kuşkonmaz, neredeyse 2 bin yıldır, Antik Çağ'dan günümüze kadar sağlık üzerine faydalarıyla bilinir. Avrasya'da yetişen ve Antik Yunan ve Roma kültürlerinde değerli bir besin kaynağı olan kuşkonmaz, aynı zamanda testosteron üretimine katkıda bulunan cinsel uyarıcı bir besin olarak da tanımlanmıştır. Romalılardan günümüze kadar, afrodizyaklar listesinde adı her zaman ilk sırada yer almıştır.
Ülkemizde kültüre alınmış kuşkonmazın ilk kez yetiştirilmesi, Cumhuriyet dönemi başlarında gerçekleşmiştir. Türkiye'de kuşkonmazın tarımdaki ilk adımları, Atatürk'ün öncülüğünde Yalova Devlet Çiftliği'nde, Avrupa'dan getirilen kuşkonmaz tohumları ile atılmıştır. Bu dönemde yapılan girişimler, kuşkonmazın ülkemiz tarımında önemli bir yer edinmesine katkı sağlamıştır.